Ofte stilte spørsmål om

KONTAKTPLAST

Her finner du all informasjonen du trenger for å montere/fjerne folie og mer til

Vanlige spørsmål om kontaktplast

Bruksområder kontaktplast

Kontaktplast brukes vanligvis til bord, kjøkkenbenker, skapdører, skuffer, men kan brukes til uendelig mye annet (dører, trapper, mindre veggflater, brett, bokser, hyller m.m.). Det viktigste er at underlaget er glatt og rent, og at treflater er behandlet (malt, lakket, grunnet). Kontaktplasten er vannavvisende, tåler en temperatur opptil 75 grader og kan monteres på fuktrom.

Fjerne kontaktplast

Varm kontaktplasten godt med hårføner og dra den forsiktig av. Den skal normalt ikke dra med seg noe av underlaget, så lenge underlaget var helt og solid før kontaktplasten ble lagt. Den skal heller ikke etterlate noen merker. Dersom det skulle være noe limrester igjen kan dette vaskes bort med klut og såpevann, evt en limfjerner som f.eks klistermerkefjerner. Om du ikke har varmet godt med hårføner vil det kunne etterlate limrester.

Møbler som er laget av spon/papp, med tapetserte flater eller beiset overflate som har tørket ut (f.eks. enkelt møbler fra IKEA), vil mest sannsynligvis ødelegges dersom limet i vårt produkt er av høyere kvalitet enn limet i selve møbelet/flaten. Å foliere en slik flate vil bety en varig endring av underlaget. 

Har man arvegods eller andre ting man er redd for, bør man vurdere om det er riktig å bnruke kontaktplast.

Holdbarhet kontaktplast

Holdbarheten på kontaktplasten varierer etter hva man bruker den til og hvor. 
Utendørs: Bruker du dekorfolie utendørs har kontaktplasten en holdbarhet på mellom 1-3 år, dette kommer også an på værforholdene. Over tid kan fargen falme både pga vann og mye sol. Om produktet er utsatt for mye regn kan dette trekke inn. Man kan for eksempel bruke en klarlakk og/-eller silikon som ekstra beskyttelse. Kontaktplasten tåler temperaturer fra -10 til 40 grader celsius, og opp til 75 grader i korte perioder.
Trapp: Kontaktplast holder godt – i opptil flere år, men ikke like godt som vanlig gulvbelegg.

Kjøkkenbenk: Så lenge du behandler kontaktplasten på samme måte som en vanlig kjøkkenbenk, dvs ikke sette varme kjeler direkte på eller skrape og skjære direkte på, vil den holde seg i flere år. men skulle det oppstå slitasje etter en tid er kontaktplast enkelt å fjerne og billige å legge på nytt. Kontaktplasten tåler alminnelig bruk, vask og kjøkkenaktiviteter. Ønsker du ekstra beskyttelse mot slitasje, kan du også benytte klarlakk utenpå folien.

Kontaktplast som er lys i fargen vil lettere vise flekker etter mat med sterk farge (chillier, curryer etc.). Om man velger en veldig mørk farge vil det mest være en større sjanse for at det blir synlige striper i folien etterhvert, da folien ikke er mørk hele veien igjennom.

Luftbobler kontaktplast

Fest dekorfolien til underlaget ved å jobbe med en foliesletter/tapetsletter fra midten av bredden og ut mot sidene av
folien. Dra av litt og litt av beskyttelsesfolien mens du stryker folien på plass med foliesletteren. Det tar en stund før limet herdes, så om du får mye
luftbobler, kan du ra den av og begynne på nytt. Om du oppdager luftboblen en
stund etter montering, ta en tynn nål og stikk et lite hull. Press luften ut gjennom hullet.

Montere kontaktplast

Vask underlaget godt. La det tørke før du begynner monteringen.Mål opp møblet og klipp til mengden kontaktplast du trenger. Legg til 5 cm på hver side for sikkerhets skyld.Dra av ca 10 cm av beskyttelsespapiret og posisjoner folien på underlaget.Fest folien med en tapetsletter. Jobb deg fra midten av folien og utover for å unngå dannelse av luftbobler. Hvis det blir skjevt kan du dra opp folien og begynne på nytt.Dra av mer og mer av beskyttelsespapiret etter hvert som du fester folien til underlaget.Skjær til slutt bort overflødig kontaktplast med en skarp tapetkniv.La herde i 24 timer.

Montere kontaktplast på riller

Varm opp kontaktplasten med en hårføner slik at du kan forme den så den legger seg i spor og rundt buer og hjørner.

Montere kontaktplast på fliser

Kontaktplast fester seg fint på fliser, men man vil kunne se antydning til fugene. Hvilket design du velger vil påvirke synlighet av fugene. Dekorfolie med blanke overflater vil vise fugene bedre enn dekorfolie med matt overflate og mye mønster. Folier med steinmønster fungerer best på fliser, spesielt de mørke.

Rengjøring av kontaktplast

Både dekorfolie og vindusfolie er superenkelt å rengjøre. Du trenger kun en fuktig klut for å tørke av støv og smuss. Bruk vanlig vaskemiddel, uten bleke- eller skureeffekt, når du skal ta en grundigere vask.

Hvordan montere

Dekorfolie/Kontaktplast

På under 10 minutter

Spill av

Fortsatt usikker?

Kontakt oss da vell! Vi svarer raskt og hjelper deg gjerne.